китайски бойни изкуства

вътрешни стилове

„Пътят не води нито наляво, нито надясно, той води право в собственото сърце.“

Вътрешните бойни изкуства развиват мекота и естественост на движенията, не наблягат на агресията, а на умиротворението, не използват силата на мускулите, а на енергията „Ней Гун“, развиват дълбока вътрешна релаксация и помагат за правилното движение на енергията Ци по цялото тяло. Качествата, които добива практикуващия се натрупват бавно, постепенно, но остават за цял живот, а ползите от практиките далеч надхвърлят физическите постижения и оздравителните ефекти. Философията на вътрешните бойни изкуства сочи пътя към Дао или иначе казано, Пътят на вътрешна трансформация и духовна реализация.

НАШАТА ОБЩНОСТ

"шън шъ тайдзи багуа

Mайстор Шън Фей e създал свой автентичен почерк в бойните изкуства, съчетаващ трите най-големи китайски бойни стила – Ба Гуа Джан, Тай Дзи Цюен и Син И Цюен .

Трите стълба на китайските вътрешни бойни изкуства, са специални традиционни практики, с голяма полза за здравето и физическите качества на практикуващите. Изграждат дисциплина, спортна култура, мекота, гъвкавост и вътрешни добродетели.

 

За майстора

Майстор Шън Фей е пето поколение майстор в потомствената линия Лян шъ Ба Гуа Джан и приемственик на линията Дзян шъ Тай Дзи Цюен.

Обучавал се е повече от 30 години, в най-трудните и дълбоко пазени стилове във вътрешните бойни изкуства. Печелил е неколкократно първи награди от демонстрации по бойни изкуства в Китай, организатор е на първия турнир по смесени свободни боеве в град Варна.

От 13 годишен, майстор Шън Фей започва да се занимава с външните стилове Шао Лин Цюен и Ба Дзи Цюен, Те изграждат в него основа, бойна култура и дисциплина.

На 26 годишна възраст е приет за ученик от известния майстор по Ба Гуа Джан – майстор Джан Сюе Фан, пряк ученик на големия учител Го Го Мин, ученик на Лян Джан Пу – един от първите ученици по Ба Гуа на легендарния основател Дун Хай Чуан.

На около 34 години, съдбата го среща в Пекин с още един голям майстор във вътрешните стилове – г-н Дзян. От него, майстор Шън Фей изучава бойният стил Тай Дзи Цюен.

ТАЙ ДЗИ ЦЮЕН (ТАЙ ЧИ)

Вътрешната система Тай Дзи Цюен е изградена върху принципите на И Дзин („Книга на промените”) и философията на Лао Дзъ, изложена в „Дао дъ дзин”. Основател на това бойно изкуство е легендарният китайски майстор Джан Санфън. Още в древността Тай Дзи Цюен се обособява като наука и практика за трениране на тялото и духа, за опазване на здравето и премахване на болести, за цялостно развитие на личността и постигане на дълголетие.

Стоенето в стълб (базова практика в Тай Дзи Цюен), задвижва жизнената енергия по цялото тяло и обмена на Ци (енергия) между човека и околната среда. В резултат, движенията на тялото стават леки, плавни и гъвкави, а чувствата спокойни и радостни. Тялото добива енергичност, костите, ставите и мускулите се заздравяват, балансират се функциите на органите и се укрепва тяхната енергия.

ба гуа джан


Вътрешната система Ба Гуа Джан се въвежда от китайския майстор Дун Хай Чуан. Тя се основава на принципите извлечени от „И Дзин” (Книга на промените"), а за първо създатели се считат даоиски отшелници от манастирите в планините Удан и Ъмей.

Буквално преведено "Ба Гуа" означава "осем триграми" - символи описващи всички природни сили, а "Джан" означава длан и определя Ба Гуа Джан като стил в бойните изкуства, който набляга на използването на отворената длан за сметка на стиснатия юмрук.

Ба Гуа Джан се различава от всички други бойни изкуства. Базирано на теорията за постоянна промяна, това вътрешно бойно изкуство се характеризира с бързи, непрекъснати, кръгови движения, специфични позиции на стъпалата и удари с длан.

ТРЕНИРОВКИ

Тренировките през летните месеци се провеждат в гр.Варна, поляната под Кривото дърво, а през останалите месеци – на закрито.

ТРЕНИРОВЪЧЕН ГРАФИК

Вторник   19:00 – 21:00
Четвъртък   19:00 – 21:00


защо да изберете нас

Тренировки по китайски вътрешни бойни изкуства и Ци Гун

ползи от ТРЕНИРОВКИТЕ

„Почисти източника и потокът безспирно ще се поддържа сам.“