китайски бойни изкуства

вътрешни стилове

„Пътят не води нито наляво, нито надясно, той води право в собственото сърце.“

Вътрешните бойни изкуства развиват мекота и естественост на движенията, не наблягат на агресията, а на умиротворението, не използват силата на мускулите, а на енергията „Ней Гун“, развиват дълбока вътрешна релаксация и помагат за правилното движение на енергията Ци по цялото тяло. Качествата, които добива практикуващия се натрупват бавно, постепенно, но остават за цял живот, а ползите от практиките далеч надхвърлят физическите постижения и оздравителните ефекти. Философията на вътрешните бойни изкуства сочи пътя към Дао или иначе казано, Пътят на вътрешна трансформация и духовна реализация.

ИСТОРИЯ НА КЛУБА

Клуб "шън шъ тайдзи багуа

Клубът е основан от майстор Шън Фей през 1999 година в гр.Варна. Първоначалното му име е клуб „Ба Гуа“, а бойният стил, който се преподавал бил слабо известния по това време вътрешен стил Ба Гуа Джан. По-късно, майстор Шън Фей започва да обучава ученици и на друг китайски боен стил – Тай Дзи Цюен и създал свой автентичен почерк в бойните изкуства, съчетаващ трите най-големи китайски бойни стила – Ба Гуа Джан, Тай Дзи Цюен и Син И Цюен .

Между 2006 и 2018 година, майстор Шън Фей организира няколко спортно-артистични спектакъла с участието на свои ученици от градовете Варна, София, Враца, Свиленград и Велико Търново. Спектакълът представлява нов поглед към традиционните китайски бойни изкуства и има за цел да запознае зрителите с китайските вътрешни бойни изкуства, тяхната красота и полза за здравето, да обърне внимание на качествата, които изгражда практикуващият  (дисциплина, спортна култура, мекота, гъвкавост и вътрешни добродетели).

През 2014 г., майстор Шън Фей заснема авторски филм за бойно изкуство “Тай Дзи“, в който  ролите се изпълняват от негови ученици. Филмът е смесица от документално и игрално кино и въвежда в основните принципи на китайската философия и правилното практикуване на вътрешните бойни стилове, в частност – Тай Дзи Цюен.

 

За майстора

Майстор Шън Фей е пето поколение майстор в потомствената линия Лян шъ Ба Гуа Джан и приемственик на линията Дзян шъ Тай Дзи Цюен.

Обучавал се е повече от 30 години, в най-трудните и дълбоко пазени стилове във вътрешните бойни изкуства. Печелил е неколкократно първи награди от демонстрации по бойни изкуства в Китай, организатор е на първия турнир по смесени свободни боеве в град Варна.

От 13 годишен, майстор Шън Фей започва да се занимава с външните стилове Шао Лин Цюен и Ба Дзи Цюен, Те изграждат в него основа, бойна култура и дисциплина.

На 26 годишна възраст е приет за ученик от известния майстор по Ба Гуа Джан – майстор Джан Сюе Фан, пряк ученик на големия учител Го Го Мин, ученик на Лян Джан Пу – един от първите ученици по Ба Гуа на легендарния основател Дун Хай Чуан.

На около 34 години, съдбата го среща в Пекин с още един голям майстор във вътрешните стилове – г-н Дзян. От него, майстор Шън Фей изучава бойният стил Тай Дзи Цюен.

ТАЙ ДЗИ ЦЮЕН (ТАЙ ЧИ)

Вътрешната система Тай Дзи Цюен е изградена върху принципите на И Дзин („Книга на промените”) и философията на Лао Дзъ, изложена в „Дао дъ дзин”. Основател на това бойно изкуство е легендарният китайски майстор Джан Санфън. Още в древността Тай Дзи Цюен се обособява като наука и практика за трениране на тялото и духа, за опазване на здравето и премахване на болести, за цялостно развитие на личността и постигане на дълголетие.

Стоенето в стълб (базова практика в Тай Дзи Цюен), задвижва жизнената енергия по цялото тяло и обмена на Ци (енергия) между човека и околната среда. В резултат, движенията на тялото стават леки, плавни и гъвкави, а чувствата спокойни и радостни. Тялото добива енергичност, костите, ставите и мускулите се заздравяват, балансират се функциите на органите и се укрепва тяхната енергия.

ба гуа джан


Вътрешната система Ба Гуа Джан се въвежда от китайския майстор Дун Хай Чуан. Тя се основава на принципите извлечени от „И Дзин” (Книга на промените"), а за първо създатели се считат даоиски отшелници от манастирите в планините Удан и Ъмей.

Буквално преведено "Ба Гуа" означава "осем триграми" - символи описващи всички природни сили, а "Джан" означава длан и определя Ба Гуа Джан като стил в бойните изкуства, който набляга на използването на отворената длан за сметка на стиснатия юмрук.

Ба Гуа Джан се различава от всички други бойни изкуства. Базирано на теорията за постоянна промяна, това вътрешно бойно изкуство се характеризира с бързи, непрекъснати, кръгови движения, специфични позиции на стъпалата и удари с длан.

ТРЕНИРОВКИ

Тренировките през летните месеци се провеждат в гр.Варна, поляната под Кривото дърво, а през останалите месеци – на закрито.

ТРЕНИРОВЪЧЕН ГРАФИК ОТ ОКТОМВРИ 2020 Г.

Вторник   19:00 – 21:00
Четвъртък   19:00 – 21:00

За контакт:
+359897961380 – Петър Маринов;
+359895243820 – Ивайло Деничин

За повече информация, можете да ни посетите във Фейсбук страницата на клуба.

защо да изберете нас

Клуб по вътрешни бойни изкуства „Шън шъ Тайдзи Багуа“

ползи от ТРЕНИРОВКИТЕ

„Почисти източника и потокът безспирно ще се поддържа сам.“