блог

медицина

основи на китайската традиционна медицина

КТМ е широк кръг от медицински практики, функциониращи въз основа на философски, даоиски и космологични концепции, базирани на традиция датираща повече от 2500 години.

Основни концепции в традиционната китайска медицина са тези за хармонията между Ин и Ян, Ци, петте елемента (дърво, огън, земя, метал и вода), меридиани и акупунктурни точки.

Методи на въздействие на традиционната китайска медицина са: акупунктура, акупресура, магнитни игли, терапия с мокса и вендузи, билколечение, енергийна гимнастика, дихателни упражнения.

Безспорно най-разпространените методи на Запад са иглотерапия, масаж и билколечение.

Традиционната китайска медицина разглежда човека като неделима съвкупност от Шен (Дух), енергия (Ци) и материя (физическо, емоционално и ментално тяло). Подходът при лечение на всяко заболяване е свързан преди всичко с възстановяване на енергийния баланс в цялото тяло и хармонизиране на енергийния поток между сърце, бял, черен дроб, бъбреци и далак, по принципите на У-Син.

Защо се разболяваме?
Според традиционната китайска медицина, причините за възникване на здравословен проблем са резултат от негативна, неправилно функционираща или блокирана енергия (Ци) в тялото. Болестите се коренят в нашите мисли и действия, в начина на хранене, навиците ни в ежедневието, нагласата към обкръжаващия ни среда.

Принципът на действие на традиционната китайска медицина
Според традиционната китайската медицина, енергията Ци, протича по 20 основни пътеки – меридиани. По тях са разположени около 365 акупунктурни точки, съответстващи на определени органи и функционални системи в тялото. При въздействие посредством игли, масаж, мокса или вендузи, се стимулират група акупунктурни точки, които са свързани със съответното заболяване. Стимулирането на точките, възвръща равновесието на енергийния поток в тялото, подобрява кръвния поток и отвежда негативната енергия от болния орган. По този начин, на нашето тяло му се предоставя възможността да изяви способността си за самолечение и да възвърне естественото си здравословно състояние.

Научното обяснение за процесите е следното: стимулацията на акупунктурните точки подтиква тялото, чрез хипоталамо-хипофизната система, да произведе необходимите хормони и биохимични вещества (невротрансмитери, ендорфини и други) и по този начин нормализира физиологичните и биохимични процеси в организма. Преките физиологични ефекти са увеличено кръвообращение, намаляване на възпалението, намаляване на болката, регулиране на ендокринната система и успокояване на нервната система (регулирането на серотонина в мозъка действа и антидепресантно), успокояване на мускулните спазми, стимулация на имунната система.

медицина

нарушения в женската хормонална система

Един от най-често срещаните проблеми на момичетата от 14-16 годишна възраст и жените до 45-50 годишна възраст са смущенията в месечния цикъл и предменструалния синдром. Особено често това се наблюдава сред жените на Запад, поради липса на достатъчно информация относно начините за опазване на здравето и причините за настъпване на нарушения в женската полова система.
Според китайската традиционна медицина, плътните органи – далак, черен дроб и сърце, са органите с най-голяма важност за доброто състояние на женската хормонална система и качеството на кръвта при жените. В учението за петте плътни органа – У Син, ясно се проследява пряката зависимост между функциите на тези органи, а именно: черен дроб – отговаря за разпределянето и съхраняването на кръвта, както и за състоянието на очите, сухожилията и ставните връзки, далак – отговаря за контролирането и разнасянето на кръвта до крайните съдове, също така и за състоянието на мускулите, усвояването на храната, съсирването и качествените характеристики на кръвта, сърце – отговаря за придвижването на кръвта по кръвоносните съдове и управлява духа на човека. Нарушение в баланса на Ин и Ян в произволен плътен орган, причинява излишък или дефицит на енергия и в останалите плътни органи и техните функционални системи. Това нарушава здравето и причинява хронични заболявания.
Китайската традиционна медицина разграничава няколко вида смущения свързани с месечния цикъл: настъпване на менструацията по-рано от нормалния период; настъпване на месечния цикъл, след нормалния период; настъпване на цикъла по-рано от нормалната дата, характеризиращ се с продължително кървене; болки по време на месечния цикъл; продължително прекъсване (отсъствие) на месечния цикъл.Всяко едно от тези пет състояния е неестествено поведение на женската полова система и се причинява от влиянието на определени външни и вътрешни фактори. Разглеждането на причините за всяко едно от тях, е тема на задълбочено изследване, но ако трябва да се обобщи в едно изречение, причините за нарушенията в женската полова система се свързват с емоциите и патологичните влияния. Т.е. прекомерната емоция, положителна или отрицателна, като най-често това е отрицателна емоция – тъга, мъка, страх, агресивност, тревожност – натоварват и увреждат енергийния баланс в петте плътни органа, изтощават организма и отслабват възстановителните му сили. Външни атмосферни условия – вятър, студ, влага, жар, по-лесно проникват и се задържат в организма, като се „прилепват” към даден орган и разстройват неговата работа и здравословно състояние. Така се появяват редица аномалии като жар на кръвта, пустота (анемия) в кръвта, застоен хлад, пустота на Ци в далака и бъбреците, застой на Ци в черния дроб и др.
„Съветвам жените, страдащи от нарушения в месечния цикъл да употребяват периодично комбинацията от няколко китайски продукта на билкова основа, които помагат за балансиране и регулиране на цикъла, а също така и за подсилване на цялостното енергийно състояние на организма. Това са: капсули „Гуей Шен” – помагат за намаляване на болките и за регулиране на цикъла, дражета „Ди Хуан” – подсилват петте плътни органа, спомагат за облекчаване на климактеричните синдроми, притежават антиоксидантно действие, капсули „Пория кокос” – тонизират и хармонизират движението на кръвта във всички части на тялото, подсилват енергията на далака, черния дроб и сърцето, подобряват вида на кожата и здравината на косъма.“ – препоръчва китайският специалист по традиционна медицина, Шън Фей.
„Кръвта при жените е много важна, тъй като тя определя хормоналния баланс и външната красота. Ако кръвта постоянно „скача“, жените остаряват по-бързо и по-лесно губят свежестта и силата на кожата, зъбите, ноктите и косите. Емоциите, силните страсти, тъгата, страхът и постоянната тревожност, провокират това вълнение в кръвта и сърцето, и „крадат“ от женската младост и красота. Обратно, ако сърцето е тихо, емоциите по-равни и леки, духът по-спокоен и храната по-здравословна, жените ще могат да запазят свежестта и красотата си дори и на по-голяма възраст. Препоръчвам на жените да отделят всеки ден по малко време за медитация и масаж на основните акопуктурни точки за здраве и дълголетие, да правят енергийни и релаксиращи упражнения и да внимават с хранителните си навици.“

медицина

Точки за въздействие при зъбобол

Акупунктурната точка Хъ Гу е разположена по меридиана на дебелото черво, който е един от Ян меридианите, които минават по ръцете. В превод „хъ“ означава „затварям, събирам“, а „гу“„долина“. Ако разтворим палеца и показалеца и си представим, че те в основата си те образуват две планини, то частта между тях при сгъвката можем да оприличим на „долина“, която се „затваря и отваря“, когато събираме и раздалечаваме тези два пръста.

Една от най-нетърпимите е болката в зъбите. Именно в такъв момент масажът на тази точка е едно от първите неща, които може да направите, за да си окажете първа помощ. Запомнете, че в този случай трябва да масажирате противоположната на болното ви място длан. Например, ако ви боли зъб отляво, трябва да масажирате дясната ръка и обратно. Едновременно с това потърсете в областта точно под меката част на ухото най-чувствителното на болка място и го масажирайте в комбинация с точката Хъ Гу. Търсете това място от същата страна, където е зъбобола. Например, ако ви боли зъб отдясно, значи чувствителното място също е отдясно. В 80% от случаите след 1-2 минути зъбоболът отшумява. Разбира се най-добре е някой да ви помогне с масажа, защото най-вероятно сами няма да имате достатъчно сила да го направите. Но разбира се не бива да се отказвате от посещението при зъболекар.

Точката Хъ Гу се използва при над 90 вида заболявания. Сред тях много голяма част са свързани с различни проблеми в областта на главата и лицето, например главоболие, кожни проблеми, паралич на лицето и т.н. Ако ви се гади масажирайте точката Хъ Гу, притискайки я с палеца на противоположната ръка. Може да приложите този метод и ако ви прилошава в превозно средство или ви се гади след подобаващо напиване. Не забравяйте, че при масажа трябва да натискате по-силно, за да постигнете желания ефект.

Честото масажиране на точката Хъ Гу може да ви предпази от високо кръвно и инсулт, затова не забравяйте от време на време да я масажирате.

Една от основните функции на точката Хъ Гу е да успокоява болката, независимо в коя част на тялото се появява тя. Така че, ако усетите болка някъде, натискайте тази точка с палеца и показалеца на другата ръка и за много кратко време тя ще отшуми.

Противопоказания:
Въпреки многобройните ползи от въздействието върху точката Хъ Гу, бременните трябва да внимават, защото стимулирането на тази точка може да предизвика преждевременно раждане или аборт.

медицина

наднормено тегло

С настъпването на лятото, организмът започва да излиза от зимната летаргия и да се разтоварва от излишните запаси. Ян енергията се покачва и в разгара на лятото, тя достига своя апогей. На езика на тялото, това отговаря на засилване на метаболизма, учестен пулс, обилно отделяне на пот, висока емоционална активност. В този сезон, много хора се изправят пред проблема с наднорменото тегло. За да се справят с нежеланите натрупани мазнини, за някои хора е достатъчно да ограничат храненето, за други да комбинират с физически упражнения, а за трети, това се постига трудно, заради наличие на здравословни причини. Причините за наднорменото тегло са разнообразни – лечение с медикаменти, хормонален дисбаланс, силни емоционални преживявания, хранене с полуфабрикати и ГМО храни, прекомерно хранене, заседнал начин на живот…Тези фактори нарушават нормалното храносмилане, обработване и разпределение на поетата храна и тялото започва да пълнее.
Китайската традиционна медицина разглежда наднорменото тегло като симптом на здравословен проблем, който е свързан с дефицит на енергията Ци и дисбаланс в петте органа. Доброто храносмилане и състояние на стомаха, зависи от черния дроб и далака. Далакът е свързан по главния меридиан със стомаха и устната кухина, а черният дроб, функционално и анатомично, с жлъчния мехур. Консумацията на тежки, мазни и пикантни храни или алкохол забавя и затруднява храносмилането, транспортните и трансформиращи функции на далака и натоварва черния дроб. Получава се задържане на течности и отпадни продукти, които се превръщат в мастна тъкан. При затлъстяване, лечението което традиционната китайска медицина прилага е насочено към хармонизиране на енергията Ци, дейността на стомаха и обмяната на веществата. Традиционните методи въздействат на далака, черния дроб и бъбреците и ускоряват процеса на изгаряне на мастната тъкан.
„Нито едно заболяване не засяга само физиката на човека. Здравето и енергията са свързани. Храната, мислите, емоциите, усещанията, непрекъснато влияят на жизнената енергия Ци, нашето здраве и живот. Хората подценяват силата и важността на вътрешното спокойствие. Дори и силната радост може да навреди на духа и на енергията на сърцето, а какво остава за негативните емоции. В покоя на мислите и чувствата, тялото балансира работата на всички органи и възстановява нормалния поток на енергия.” – споделя специалистът по китайска традиционна медицина, Шън Фей: „ На хората, които страдат от наднормено тегло, бих препоръчал да се хранят с по-малко с месо, а повече със зеленчуци. Храната трябва да е по-мека и топла, свежа и прясно приготвена, да се избягват сухите храни. Количеството на поеманата храна е много важно – тя не трябва да надвишава повече от 60-70 процента от стомашната вместимост. Трябва да ставате от масата, преди достигане на ситост. Вечер по принцип не е добре да се яде, но ако все пак се вечеря, задължително е след това да се направи поне 30 минутна разходка, преди сън. Хранете се с плодове, но и в това не прекалявайте, защото всичко, което е прекалено руши здравето.”.