Китайска традиционна медицина

Китайска традиционна медицина е широк кръг от медицински практики, функциониращи въз основа на философски, даоиски и космологични концепции, базирани на традиция датираща повече от 2500 години.

Основни концепции в традиционната китайска медицина са тези за хармонията между Ин и Ян, Ци, петте елемента (дърво, огън, земя, метал и вода), меридиани и акупунктурни точки.

Методи на въздействие на традиционната китайска медицина са: акупунктура, акупресура, магнитни игли, терапия с мокса и вендузи, билколечение, енергийна гимнастика, дихателни упражнения.

Безспорно най-разпространените методи на Запад са иглотерапия, масаж и билколечение.

 

Традиционната китайска медицина разглежда човека като неделима съвкупност от Шен (Дух), енергия (Ци) и материя (физическо, емоционално и ментално тяло). Подходът при лечение на всяко заболяване е свързан преди всичко с възстановяване на енергийния баланс в цялото тяло и хармонизиране на енергийния поток между сърце, бял, черен дроб, бъбреци и далак, по принципите на У-Син.

Защо се разболяваме?
Според традиционната китайска медицина, причините за възникване на здравословен проблем са резултат от негативна, неправилно функционираща или блокирана енергия (Ци) в тялото. Болестите се коренят в нашите мисли и действия, в начина на хранене, навиците ни в ежедневието, нагласата към обкръжаващия ни среда.

 

Принципът на действие на традиционната китайска медицина
Според традиционната китайската медицина, енергията Ци, протича по 20 основни пътеки – меридиани. По тях са разположени около 365 акупунктурни точки, съответстващи на определени органи и функционални системи в тялото. При въздействие посредством игли, масаж, мокса или вендузи, се стимулират група акупунктурни точки, които са свързани със съответното заболяване. Стимулирането на точките, възвръща равновесието на енергийния поток в тялото, подобрява кръвния поток и отвежда негативната енергия от болния орган. По този начин, на нашето тяло му се предоставя възможността да изяви способността си за самолечение и да възвърне естественото си здравословно състояние.

Научното обяснение за процесите е следното: стимулацията на акупунктурните точки подтиква тялото, чрез хипоталамо-хипофизната система, да произведе необходимите хормони и биохимични вещества (невротрансмитери, ендорфини и други) и по този начин нормализира физиологичните и биохимични процеси в организма. Преките физиологични ефекти са увеличено кръвообращение, намаляване на възпалението, намаляване на болката, регулиране на ендокринната система и успокояване на нервната система (регулирането на серотонина в мозъка действа и антидепресантно), успокояване на мускулните спазми, стимулация на имунната система.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *