Нарушения в женската полова система

Един от най-често срещаните проблеми на момичетата от 14-16 годишна възраст и жените до 45-50 годишна възраст са смущенията в месечния цикъл и предменструалния синдром. Особено често това се наблюдава сред жените на Запад, поради липса на достатъчно информация относно начините за опазване на здравето и причините за настъпване на нарушения в женската полова система.
Според китайската традиционна медицина, плътните органи – далак, черен дроб и сърце, са органите с най-голяма важност за доброто състояние на женската хормонална система и качеството на кръвта при жените. В учението за петте плътни органа – У Син, ясно се проследява пряката зависимост между функциите на тези органи, а именно: черен дроб – отговаря за разпределянето и съхраняването на кръвта, както и за състоянието на очите, сухожилията и ставните връзки, далак – отговаря за контролирането и разнасянето на кръвта до крайните съдове, също така и за състоянието на мускулите, усвояването на храната, съсирването и качествените характеристики на кръвта, сърце – отговаря за придвижването на кръвта по кръвоносните съдове и управлява духа на човека. Нарушение в баланса на Ин и Ян в произволен плътен орган, причинява излишък или дефицит на енергия и в останалите плътни органи и техните функционални системи. Това нарушава здравето и причинява хронични заболявания.
Китайската традиционна медицина разграничава няколко вида смущения свързани с месечния цикъл: настъпване на менструацията по-рано от нормалния период; настъпване на месечния цикъл, след нормалния период; настъпване на цикъла по-рано от нормалната дата, характеризиращ се с продължително кървене; болки по време на месечния цикъл; продължително прекъсване (отсъствие) на месечния цикъл.Всяко едно от тези пет състояния е неестествено поведение на женската полова система и се причинява от влиянието на определени външни и вътрешни фактори. Разглеждането на причините за всяко едно от тях, е тема на задълбочено изследване, но ако трябва да се обобщи в едно изречение, причините за нарушенията в женската полова система се свързват с емоциите и патологичните влияния. Т.е. прекомерната емоция, положителна или отрицателна, като най-често това е отрицателна емоция – тъга, мъка, страх, агресивност, тревожност – натоварват и увреждат енергийния баланс в петте плътни органа, изтощават организма и отслабват възстановителните му сили. Външни атмосферни условия – вятър, студ, влага, жар, по-лесно проникват и се задържат в организма, като се „прилепват” към даден орган и разстройват неговата работа и здравословно състояние. Така се появяват редица аномалии като жар на кръвта, пустота (анемия) в кръвта, застоен хлад, пустота на Ци в далака и бъбреците, застой на Ци в черния дроб и др.
„Съветвам жените, страдащи от нарушения в месечния цикъл да употребяват периодично комбинацията от няколко китайски продукта на билкова основа, които помагат за балансиране и регулиране на цикъла, а също така и за подсилване на цялостното енергийно състояние на организма. Това са: капсули „Гуей Шен” – помагат за намаляване на болките и за регулиране на цикъла, дражета „Ди Хуан” – подсилват петте плътни органа, спомагат за облекчаване на климактеричните синдроми, притежават антиоксидантно действие, капсули „Пория кокос” – тонизират и хармонизират движението на кръвта във всички части на тялото, подсилват енергията на далака, черния дроб и сърцето, подобряват вида на кожата и здравината на косъма.“ – препоръчва китайският специалист по традиционна медицина, Шън Фей.
„Кръвта при жените е много важна, тъй като тя определя хормоналния баланс и външната красота. Ако кръвта постоянно „скача“, жените остаряват по-бързо и по-лесно губят свежестта и силата на кожата, зъбите, ноктите и косите. Емоциите, силните страсти, тъгата, страхът и постоянната тревожност, провокират това вълнение в кръвта и сърцето, и „крадат“ от женската младост и красота. Обратно, ако сърцето е тихо, емоциите по-равни и леки, духът по-спокоен и храната по-здравословна, жените ще могат да запазят свежестта и красотата си дори и на по-голяма възраст. Препоръчвам на жените да отделят всеки ден по малко време за медитация и масаж на основните акопуктурни точки за здраве и дълголетие, да правят енергийни и релаксиращи упражнения и да внимават с хранителните си навици.“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *