Наднормено тегло

С настъпването на лятото, организмът започва да излиза от зимната летаргия и да се разтоварва от излишните запаси. Ян енергията се покачва и в разгара на лятото, тя достига своя апогей. На езика на тялото, това отговаря на засилване на метаболизма, учестен пулс, обилно отделяне на пот, висока емоционална активност. В този сезон, много хора се изправят пред проблема с наднорменото тегло. За да се справят с нежеланите натрупани мазнини, за някои хора е достатъчно да ограничат храненето, за други да комбинират с физически упражнения, а за трети, това се постига трудно, заради наличие на здравословни причини. Причините за наднорменото тегло са разнообразни – лечение с медикаменти, хормонален дисбаланс, силни емоционални преживявания, хранене с полуфабрикати и ГМО храни, прекомерно хранене, заседнал начин на живот…Тези фактори нарушават нормалното храносмилане, обработване и разпределение на поетата храна и тялото започва да пълнее.

Китайската традиционна медицина разглежда наднорменото тегло като симптом на здравословен проблем, който е свързан с дефицит на енергията Ци и дисбаланс в петте органа. Доброто храносмилане и състояние на стомаха, зависи от черния дроб и далака. Далакът е свързан по главния меридиан със стомаха и устната кухина, а черният дроб, функционално и анатомично, с жлъчния мехур. Консумацията на тежки, мазни и пикантни храни или алкохол забавя и затруднява храносмилането, транспортните и трансформиращи функции на далака и натоварва черния дроб. Получава се задържане на течности и отпадни продукти, които се превръщат в мастна тъкан. При затлъстяване, лечението което традиционната китайска медицина прилага е насочено към хармонизиране на енергията Ци, дейността на стомаха и обмяната на веществата. Традиционните методи въздействат на далака, черния дроб и бъбреците и ускоряват процеса на изгаряне на мастната тъкан.

„Нито едно заболяване не засяга само физиката на човека. Здравето и енергията са свързани. Храната, мислите, емоциите, усещанията, непрекъснато влияят на жизнената енергия Ци, нашето здраве и живот. Хората подценяват силата и важността на вътрешното спокойствие. Дори и силната радост може да навреди на духа и на енергията на сърцето, а какво остава за негативните емоции. В покоя на мислите и чувствата, тялото балансира работата на всички органи и възстановява нормалния поток на енергия.” – споделя специалистът по китайска традиционна медицина, Шън Фей: „ На хората, които страдат от наднормено тегло, бих препоръчал да се хранят с по-малко с месо, а повече със зеленчуци. Храната трябва да е по-мека и топла, свежа и прясно приготвена, да се избягват сухите храни. Количеството на поеманата храна е много важно – тя не трябва да надвишава повече от 60-70 процента от стомашната вместимост. Трябва да ставате от масата, преди достигане на ситост. Вечер по принцип не е добре да се яде, но ако все пак се вечеря, задължително е след това да се направи поне 30 минутна разходка, преди сън. Хранете се с плодове, но и в това не прекалявайте, защото всичко, което е прекалено руши здравето.”.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *