Масаж на точката „Хъ Гу“ при болки в зъбите

Акупунктурната точка Хъ Гу е разположена по меридиана на дебелото черво, който е един от Ян меридианите, които минават по ръцете. В превод „хъ“ означава „затварям, събирам“, а „гу“„долина“. Ако разтворим палеца и показалеца и си представим, че те в основата си те образуват две планини, то частта между тях при сгъвката можем да оприличим на „долина“, която се „затваря и отваря“, когато събираме и раздалечаваме тези два пръста.

Една от най-нетърпимите е болката в зъбите. Именно в такъв момент масажът на тази точка е едно от първите неща, които може да направите, за да си окажете първа помощ. Запомнете, че в този случай трябва да масажирате противоположната на болното ви място длан. Например, ако ви боли зъб отляво, трябва да масажирате дясната ръка и обратно. Едновременно с това потърсете в областта точно под меката част на ухото най-чувствителното на болка място и го масажирайте в комбинация с точката Хъ гу. Търсете това място от същата страна, където е зъбобола.Например, ако ви боли зъб отдясно, значи чувствителното място също е отдясно. В 80% от случаите след 1-2 минути зъбоболът отшумява. Разбира се най-добре е някой да ви помогне с масажа, защото най-вероятно сами няма да имате достатъчно сила да го направите. Но разбира се не бива да се отказвате от посещението при зъболекар.

Точката Хъ Гу се използва при над 90 вида заболявания. Сред тях много голяма част са свързани с различни проблеми в областта на главата и лицето, например главоболие, кожни проблеми, паралич на лицето и т.н. Ако ви се гади масажирайте точката Хъ Гу, притискайки я с палеца на противоположната ръка. Може да приложите този метод и ако ви прилошава в превозно средство или ви се гади след подобаващо напиване. Не забравяйте, че при масажа трябва да натискате по-силно, за да постигнете желания ефект.
Честото масажиране на точката Хъгу може да ви предпази от високо кръвно и инсулт, затова не забравяйте от време на време да я масажирате.

Една от основните функции на точката Хъ Гу е да успокоява болката, независимо в коя част на тялото се появява тя. Така че, ако усетите болка някъде, натискайте тази точка с палеца и показалеца на другата ръка и за много кратко време тя ще отшуми.

Противопоказания:
Въпреки многобройните ползи от въздействието върху точката Хъ Гу, бременните трябва да внимават, защото стимулирането на тази точка може да предизвика преждевременно раждане или аборт.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *